PDF Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 

ZRAKOPLOVNA JEDINICA SPECIJALNE POLICIJE
MUP-a RH

zrak. jed. spec.pol.Pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH od ljeta 1990. ustrojava se Zrakoplovna jedinica koja, već 17.kolovoza 1990. s helikopterima Bell prevozi interventne grupe policije prema Kninu.
Tijekom leta kada su se helikopteri s policajcima nalazili iznad Ogulina presrela su ih dva lovačka borbena aviona MIG-21 JNA. Pod prijetnjom obaranja zahtijevali su skretanje helikoptera MUP-a s predviđene rute i povratak u Lučko. Zbog inferiornosti neborbenih helikoptera naše su se letjelice vratile u matičnu bazu. Taj se datum obilježava kao dan stvaranja Zrakoplovne ratne postrojbe MUP-a RH.
U ožujku 1991.helikopteri zrakoplovne jedinice prevoze predsjednika RH i vrše logističku potporu i prevoženje teških ranjenika u redarstvenoj  akciji na Plitvicama (Krvavi Uskrs).
Do kraja 1991. zrakoplovna jedinica specijalne policije MUP-a RH prevozila je visoke dužnosnike RH, obavljala logističku potporu snaga MUP-a u Glini, Prekopima, Šibeniku, evakuirala je teške ranjenike iz Pakraca, Kutine, Čepina, Slavonskog Broda i Gospića.
U 1992. Zrakoplovna jedinica i formalno postaje ustrojbeni dio specijalne policije RH i sudjeluje, od svibnja do srpnja, u prevoženju opreme i osoblja snaga organizacije UN-a na prostoru RH.Od lipnja do kraja kolovoza prevoze se ranjenici u Zagrebačke bolnice iz Splita, N. Gradiške, Sl. Broda, Zadra i Dubrovnika.
Od 15. do 20. rujna 1992. sudjeluju i logistički podupiru akciju "Poskok1".
Na početku 1993. Zrakoplovna jedinica sastava pet helikoptera Bell dobiva i dva nova helikoptera  Mi-8 MTV, a 22. siječnja, u sklopu akcije "Maslenica", kod Tulovih Greda spašava ranjenog djelatnika Specijalne policije.
U akciji "Poskok 2" koja je trajala sve do operacije "Oluja" Zrakoplovna jedinica sudjelovala je u logističkoj potpori i prevoženju specijalaca često i u nepovoljnim borbenim uvjetima (djelovanje neprijateljskog topništva u vrijeme preleta i spuštanja na odredišta).
U vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" helikopterom su evakuirani ranjenici.
U pripremi i operaciji "Oluja" Zrakoplovna jedinica sudjelovala je u logističkoj potpori i evakuaciji
ranjenih i ozlijeđenih pripadnika Specijalne policije.
Za svoja sudjelovanja u operacijama "Bljesak" i "Oluja" pripadnici Zrakoplovne postrojbe odlikovani su medaljama "Bljesak" i "Oluja".
Tijekom Domovinskog rata Zrakoplovna jedinica nije imala poginulih već samo dvojicu ozlijeđenih letača u padu helikoptera.